[rev_slider TiMaX]

EPG toekomst 2015 – 2020

EPC berekeningDe huidige EPG eis van 2015 (0,4 voor woningen) is een stap op weg naar de EPG 0 in 2020.
We verwachten nog wel een tussenstap van EPG 0,2 maar deze is nog niet aangekondigt!

BENG Bijna ENergieneutrale Gebouwen

De Rijksoverheid introduceert de term ‘BENG’ voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’. Vanaf 2020 moet, conform de Europese richtlijn EPBD, alle nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. Bijna energieneutraal betekent een energieprestatiecoëfficiënt van bijna 0.
Overheidsgebouwen moeten eerder, vanaf 31 december 2018, aan de Europese eis voldoen.

EPG van 0 in 2020

Bijna-energieneutraal betekent volgens de EPBD: het gebouw vereist een zeer lage hoeveelheid energie, die in belangrijke mate voortkomt uit hernieuwbare bronnen. De energie wordt in, onder of dicht bij het gebouw geproduceerd. Nederland gaat het energiegebruik bepalen met de EPG. AgentschapNL geeft aan dat het niet zo gemakkelijk is om een inschatting te maken van een EPG van bijna 0.

Toekomst voor de EPG berekening?

Wij verwachten dat binnen 2-3 jaar er een nieuwe rekenmethode gaat komen die de huidige NEN7120 vervangt. De toekomst van de EPG is dus onzeker.
Wat en hoe zal de overheid moeten bepalen.
De huidige rekenmethode en de uitkomsten ervan roepen teveel vragen op voor zowel professional als eindgebruiker.
Volgens ons hoeft dit niet zo uitgebreid als een PHPP berekening.

In ieder geval moeten we van het rare eindgetal af, wat zegt nu een EPG van 0,4????
Een inzicht in investeringskosten en gebruikskosten (dus terugverdientijd bepalend) is voor iedereen begrijpelijk en zal opdrachtgevers er toe stimuleren daadwerkelijk energiegebruik en duurzaamheid toe te gaan passen (al is het vanwege de eigen portemonnee).

Nu wordt er 95% van de gevallen gekozen voor de door de overheid opgelegde EPG = 0,4 en zal een opdrachtgever bijna nooit kiezen voor een lagere waarde ook al is dit vrij snel terug te verdienen, maar dit is met de huidige berekenmethode slecht inzichtelijk te maken c.q. over te brengen op de opdrachtgever!

Een EPG van 0 is nog lang geen “Nul op de meter”!

 

Vragen? Offerte? Binnen 24 uur reactie!

Mail uw vragen en/of (schets-) ontwerp naar offerte@timax.nl en u ontvangt binnen 24 uur uw vrijblijvende offerte c.q. reactie.